Kabouterhuys muziek doosje. (Bron Efteling bv)

Paddenstoelen muziek. (Bron Efteling bv)

Paddestoelendorp (bron Efteling bv)

Vernieuwd Paddenstoelendorp deze zomer 2023 weer open

28 april 2023

Vanaf deze zomer zijn de drie nieuwe paddenstoelen weer toegankelijk. Door de bredere doorgangen óók voor kinderen in een rolstoel.

Het nieuwe paddenstoelendorp, geschetst door ontwerper Karel Willemen.

 

Sinds 2018 is het Paddenstoelendorp, bestaande uit drie paddenstoelen met een doorgang, noodgedwongen een ‘kijk-tafereel’. Daar komt dit voorjaar verandering in. “We gaan het Paddenstoelendorp in het Sprookjesbos opnieuw opbouwen!” Aan het woord is Efteling-ontwerper Karel Willemen. “De huidige paddenstoelen zijn aan vervanging toe. Met de vernieuwing van de drie paddenstoelen houden wij ons erfgoed actueel en maken het net een beetje meer van nu. Met extra details, iets meer levendigheid en bereikbaar voor álle kinderen. Maar wel nog steeds helemaal naar het ontwerp en in de sfeer van Anton Pieck.”

 

 

De geschiedenis van het Paddenstoelendorp

In het eerste ‘ontwerp voor een sprookjestuin’ werden de paddenstoelenhuisjes als volgt omschreven: Voor de allerkleinste zijn er een paar paddenstoelenhuisjes gebouwd, waarin de peuters door gekleurde venstertjes kunnen zien hoe mooi de wereld wel is als men ze bekijkt door een rood of blauw glaasje. Als extra attractie zijn de huisjes verbonden door een kettingbruggetje.  

 

 

Toegankelijk voor álle kinderen

Karel: “Het huidige Paddenstoelendorp is nauwkeurig opgemeten en bouwkundig getekend. Dit 3D-model vormde een mooie basis voor het nieuwe ontwerp. Om de nieuwe paddenstoelen meer naar deze tijd te trekken, hebben we niet alleen gekeken naar huidige regelgeving, maar met name naar de toegankelijkheid. We willen graag dat ieder kind door de paddenstoelen heen kan gaan, óók met een rolstoel. Daarom hebben de nieuwe paddenstoelen geen drempels meer en worden de doorgangen en de stelen van de paddenstoelen iets verbreed. Ook is de positie van één van de paddenstoelen iets gewijzigd en optimaliseren we het bruggetje.“

 

 

Meer levendigheid

Karel: “Dit is natuurlijk ook hét moment om meer details toe te voegen. De huidige opzet is vrij sober, ik vind het leuk om iets meer verfijning aan te brengen. Dat doe ik bijvoorbeeld door de paddenstoelen tussen de steel en de hoed van een kraagje te voorzien. Ook de onderkant van de hoeden krijgt een iets andere uitstraling, doordat we de houten planken vervangen door een gemodelleerde plaatjes-structuur. En er komen wat lieve dingetjes bij; een luikje dat op een kier staat, een nieuw boekenplankje, een belletje aan de buitenkant, nieuwe lantaarntjes en in de paddenstoel met de schoorsteen verwerken we een klein kacheltje in de wand. Je hoort straks zelfs een snurkende kabouter vanaf de ‘zolder.’ Dat soort elementjes maken het extra levendig.”

 

De huidige paddenstoelen zijn inmiddels al weggehaald uit het Sprookjesbos. Binnenkort begint de opbouw van de drie nieuwe paddenstoelen. Naar verwachting gaat het nieuwe Paddenstoelendorp deze zomer weer open.

 

Opbouw paddenstoelen parcour in volle gang 

Transport en opbouw Paddenstoelen parcour in het kabouterdorp. (Bron Efteling bv)

Vernieuwd Paddenstoelendorp volgende week weer open

15 september 2023

Kom vanaf volgende week drie compleet vernieuwde paddenstoelen in het Sprookjesbos bewonderen. Met extra details, iets meer levendigheid en goed bereikbaar voor álle kinderen.

Het Paddenstoelendorp is in ere hersteld en toegankelijk voor alle kinderen.

 

Al sinds de lente wordt er in het sprookjesbos hard gewerkt aan de vernieuwing van het Paddenstoelendorp. Deze week zijn alle werkzaamheden afgerond. De paddenstoelen worden volgende week heropend. 

 

 

Vernieuwing in de sfeer van Anton Pieck

Efteling-ontwerper Karel Willemen schetste een nieuw ontwerp voor het Paddenstoelendorp in de sfeer van Anton Pieck. Het 3D-model van de oorspronkelijke paddenstoelen vormde hiervoor de basis. Om de nieuwe paddenstoelen meer naar deze tijd te trekken, is niet alleen gekeken naar huidige regelgeving, maar met name naar de toegankelijkheid. Daarom zijn de doorgangen en de stelen van de paddenstoelen iets verbreed en zijn de drempels verdwenen. Ook is de positie van één van de paddenstoelen iets gewijzigd en is het bruggetje verbeterd. Nu zijn de paddenstoelen goed bereikbaar voor álle kinderen, óók met een rolstoel.

 

Extra details

Karel voegde ook meer details toe aan de paddenstoelen: een kraagje tussen de steel en de hoed, een luikje dat op een kier staat, een nieuw boekenplankje, een belletje aan de buitenkant, nieuwe lantaarntjes en in de paddenstoel met de schoorsteen verwerken we een klein kacheltje in de wand. Je hoort straks zelfs een snurkende kabouter vanaf de ‘zolder.’ Dit soort elementjes zorgen voor meer levendigheid. Bekijk onderaan de geschreven teksten de extra foto's van het paddenstoelen parcour.

 

 

 

De geschiedenis van het Paddenstoelendorp

Het ontwerp van de eerste paddenstoelen in 1952 kwam van de hand van Anton Pieck. Hij schetste een tuintje met een tafel en stoeltjes, een waslijn met wapperend wasgoed van een kabouterfamilie en drie paddenstoelen, die alleen toegankelijk waren voor kinderen. Dit stond te lezen op een bordje dat aan een laag houten poortje hing: ‘Hier moeten ouders stillestaan – Kinderen mogen verder gaan’. Omdat de paddenstoelen aan vernieuwing toe waren was het Paddenstoelendorp sinds 2017 een ‘kijk-tafereel’, maar daar komt vanaf deze week gelukkig weer verandering in.

 

Extra sfeerbeelden van het huidige paddenstoelen parcour.

Sfeerbeelden van het huidige paddenstoelen parcour in het kabouterdorp. (Bron Efteling bv)

Snurkende kabouter.

Snurkende kabouter. (Bron Cindy_ve / Efteling bv)