Er volgt spoedig meer informatie 

Villa Volta wachtrij muziek. Bron Efteling bv

Villa Volta is een madhouse in het thema van de Bokkenrijders -legende gelegen aan het Ton van de Venplein in het Marerijk. De attractie werd geopend in 1996 naar ontwerp van Ton van de Ven, die het concept al jaren eerder bedacht en ontwikkeld had.
De attractie is gethematiseerd als het statige landhuis van Hugo van den Loonsche Duynen, een vervloekte leider van roversbende de Bokkenrijders. In de attractie, die tegen de Europalaan aan ligt, tussen Raveleijn en Kindervreugd in, beleven bezoekers de illusie van een betoverde woonkamer, waarin de bezoekers met banken en al over de kop lijken te gaan.
Het vergde een investering van ƒ 9,6 miljoen. In 1997 ontving de Efteling een THEA  for Outstanding Achievement voor de attractie.
De ingang is te vinden aan de rechterzijde van het gebouw gezien vanaf het Ton van de Venplein. Villa Volta bestaat uit drie ruimten: twee preshows waarin bezoekers kennis maken met respectievelijk
de Bokkenrijders en de hoofdfiguur Hugo, die in een proloog zijn eigen verhaal vertelt. De derde ruimte is de
hoofdshow, de vervloekte woonkamer van Hugo, waarin men de vloek meemaakt. De hoofdshow duurt ongeveer 160 seconden, maar de complete attractie inclusief voorshows kan minstens een kwartier innemen. De capaciteit is 1200 bezoekers per uur. Het huis is 11,5 meter hoog, 12,3 meter lang en 10,8 meter breed. De hele attractie is voorzien van muziek van
Ruud Bos.
.

Villa volta voorshow 1. Bron Efteling bv

De eerste plannen:

 


Ton test een prototype
De eerste ideeën voor een madhouse komen in 1974.Een team zou dat jaar een bezoek hebben gebracht aan het Luisenpark in Duitsland om daar een eerste versie van de Gondoletta te bekijken. In dat park zouden ze ook een draaiend huis hebben gezien, al zijn het jaartal en het specifieke park omstreden.De Kroniek rept bijvoorbeeld ook over de Herzogschaukel in Blühendes Barock. Hoe dan ook, Ton van de Ven raakt geïnspireerd en werkt met collega's een idee uit voor een Efteling-versie.
Tot uitwerking komt het dan nog niet. Het plan wordt pas in 1983 uit de ijskast gehaald en aangeboden als het alternatief voor Carnaval Festival van Joop Geesink. De plannen worden daarna weer even op de plank gelegd om in 1988 weer serieus als attractie ontwikkeld te worden. Het project heeft dan de naam Villa Vola gekregen, maar ook nu worden de ideeën nog even in de ijskast gezet. Er wordt de voorkeur gegeven aan Het Volk van Laaf en Droomvlucht om te kunnen concurreren met het dan binnenkort te openen Disney-park bij Parijs.
Projectbord nabij de bouwplaats
Voor het seizoen 1996 wil men dan aanvankelijk een indoor-achtbaan bouwen, maar een eigen ontwerp van de Efteling strandt, waardoor er wordt gekozen om een kopie van de Eurosat in Europa-Park naar de Efteling te halen. De firma Mack maakt een offerte, maar al snel wordt duidelijk dat de baan nooit op tijd afgeleverd kan worden. Lex Lemmens vertelt over de oplossing:
Ton herinnerde ons op dat moment aan zijn idee voor een groot draaiend huis. De volgende avond zaten we al bij Paul Beck thuis aan tafel om de aanpak van Villa Volta door te spreken. 
Suggesties van Ton hoe de draaiende huiskamer interessant te maken
Ton van de Ven maakt voor Villa Volta ruim zeventig ontwerpen.Aanvankelijk wordt ingezet op het thema van een ridderzaal. Als dat idee echter te zwaar blijkt te zijn voor een draaiende constructie, komt het verhaal van de Bokkenrijders naar voren.
Het verhaal wordt gebruikt als een thematische achtergrond, een statig landhuis uit de late 18e eeuw. Het verhaal van de attractie gaat in op hoe een man zich aansluit bij het roversgilde en op een avond de Postelse Abdij berooft. Daar verschijnt de geest van een jonge vrouw die de man en zijn woning vervloekt.
Het exterieur is een fraaie classicistische patriciërswoning, met veel pilaren, hoekbanden en het gebruik van pedimenten met ornamentiek. Beide voorshows zijn gethematiseerd als voorraadkamers, met aan de wand veel rommelig opgeslagen goederen als tonnen en kratjes, maar ook met zichtbaar kostbare goederen als gietijzer en goudwerk. Het staat in groot contrast met de fraaie kroonluchters aan het plafond en bevestigt de rijkdom van Hugo als leider van de roversbende.

Villa volta voorshow 2. Bron Efteling bv

Bouw

 


Het project wordt uitgewerkt en in september 1994 wordt de vergunningaanvraag ingediend. Aanvankelijk dacht projectleider Leo Pulles het makkelijk in dertien maanden te kunnen doen, maar omdat het project zo lang in de ijskast had gelegen waren er zoveel veranderingen nodig dat het project toch nog onder tijdsdruk kwam. Niettemin wordt de planning gehaald. De eerste spade gaat in maart 1995 de grond in, in april ligt de bouwput er en in november is de attractie glas- en wachterdicht gemaakt. In februari 1996 begint men met testen en in maart kunnen de eerste proefritten al gehouden worden.

Tijdens de bouw wordt er een Onderhouds Overleggroep (OOG)
ingesteld, waarin vier medewerkers de plannen bekijken om mogelijke knelpunten in het ontwerp die lastig zouden worden bij de ingebruikname voor te zijn. De groep bestaande uit
Jos van Schijndel, Henny Mols (beide operationele zaken),
René Brekelmans (technische dienst) en Karel Willemen (vormgeving) keek naar zaken zoals aparte personeelsingang, draairichting van de deuren in de voorshows en bergruimte voor schoonmaakmiddelen.

Hugo's huiskamer (Hoofdshow). Bron Efteling bv

Opening




Villa Volta op de voorkant van parkfolder 1996
Op 4 april 1996, terwijl de laatste schilderwerken nog moeten worden afgerond, opent de attractie voor publiek. Aan de vooravond van de opening laat directeur Paul Beck weten het bedrijf per direct te verlaten om op zoek te gaan naar een nieuw avontuur.
De attractie weet al snel populair te worden en een eigen schare aan fans op te bouwen.

Latere ontwikkelingen
1996-2003

 


Bezoekers worden bij de opening van Villa Volta tijdens het hele verloop, vanaf de buitenwachtrij tot aan de linker en rechter zijde van de hoofdshow, gescheiden gehouden door middel van lage hekken. Na een aantal weken wordt de scheiding, waarschijnlijk om praktische redenen, weer verwijderd; de attractie behoudt wel de dubbele toegangswegen tussen iedere ruimte.
In 1997 ontvangt de Efteling voor Villa Volta de THEA Award of Outstanding Achievement. De prijs wordt uitgereikt in het Beverly Hills Hotel in Hollywood. De attractie krijgt de prijs voor het concept en omdat de technische uitvoering vernieuwend is.
In 1998 wordt de belichting van Hugo verbeterd. Dat jaar en ook in 1999 zou de programmering van de hoofdshow aangepast zijn. Dat tweede jaar wordt ook het vreemde klappertandeffect van Hugo, waarbij hij vreemd bleef trillen met zijn kaken na zijn verhaal, verwijderd.

Ton plaatst zijn schilderij in de voorshow
Begin 2003, wanneer het park afscheid neemt van creatief directeur en tevens Villa Volta-ontwerper Ton van de Ven, wordt zijn portret in de attractie verwerkt. Het vervangt het portret van een jongeman met snor dat naast de animatronic in de tweede voorshow stond. Het is, samen met de naam van het Ton van de Venplein, de enige plek in het park waar Van de Ven zo duidelijk aanwezig is.


2004-heden


Fragment "Val der Opstandige Engelen" in de eerste voorshow.
In 2005 wordt er een extra informatiebord toegevoegd aan de attractie. In januari 2006wordt er een voice-over toegevoegd aan de hoofdshow met instructies, die voorheen door het personeel gegeven werden:
Dames en heren, jongens en meisjes. Wilt u uw bagage achter uw voeten plaatsen, kinderen niet op schoot nemen, en past u tijdens het sluiten van de beugels goed op uw handen. Be careful for your hands while the bars are closing.


De buitenmeandering

 


Diezelfde maand worden er extra beveiligingscamera's aan de attractie toegevoegd zodat personeel voortaan ook in beide voorshows kan meekijken. In juli wordt het raam van het controlehok vanwaar achter personeel toekijkt op de eerste voorshow bedekt met een fragment van het schilderij "Val der opstandige engelen" van Pieter Breughel de Oude. In september volgt de volgende aanpassing: naast de banken in de hoofdshow worden blokken hout geplaatst zodat de beugels op de banken niet te strak komen te zitten en niemand meer met zijn knieën bekneld raakt. In december wordt de tekst die eerder dat jaar wordt toegevoegd ingekort en tevens vertaald in het Engels.


Hevige drukte voor Villa Volta in 1997


In januari 2007 wordt de buitenmeandering verwijderd om plaats te maken voor de nostalgische speeltuin Kindervreugd. Eind december wordt het masker van Hugo vervangen door een exemplaar dat aanzienlijk minder realistisch is dan het vorige. In 2009wordt het masker vervangen voor een versie die iets realistischer is, maar nog steeds niet van dezelfde kwaliteit is als het origineel.
In maart 2010 werd Villa Volta gesloten voor een onderhoudsbeurt die aanvankelijk tot april dat jaar zou moeten duren. Er zou een motor vervangen moeten worden die speciaal voor de attractie gemaakt moest worden. Uiteindelijk opende de attractie met anderhalve maand vertraging op 21 mei met nieuwe motor én met een aangepaste programmering van de voorshow.



Nieuw masker voor Hugo

 


Oktober 2011 sluit Villa Volta nogmaals voor een onderhoudsbeurt. Na een jaar van voorbereiding wordt eindelijk een nieuw masker van Hugo in de attractie geplaatst en een golf van positieve reacties overheerst dagen lang de Eftelingcommunity's. Het nieuwe masker oogt in materiaal veel realistischer maar is ook veel gedetailleerder en beter afgewerkt dan de voorgaande maskers.



Glazen randen in de hoofdshow

 


Op de achterste banken in de hoofdshow worden in januari 2014 opstaande glazen randen van ong
eveer 30 cm hoog geplaatst. Dit zou bezoekers moeten verhinderen om zichzelf of objecten klem te krijgen tussen de banken en de trommel.



In 2015 werd de Invalidenshow aangepast.

 

Rolstoelers gebruiken niet langer de eigen ingang aan de linker zijkant, maar doorlopen de eerste twee voorshows. Dan worden ze naar de filmruimte begeleid waarin ze in plaats van een uitgebreide show alleen een opname van de hoofdshow te zien krijgen.