Kenmerk Sprookjesboom. Bron Efteling bv
De Sprookjesboom is het achtentwintigste sprookje
op de route in het Sprookjesbos.
De boom maakt sinds begin 2010 babbeltjes met kinderen, net voorbij de bocht in het pad na De Nieuwe Kleren van de Keizer
. De Sprookjesboom in het Sprookjesbos is gebaseerd op de
naamgevende boom in de televisieserie Sprookjesboom.
Ontwerp Sprookjesboom Ontwerptekening Karel Willemen.
Ontwerp voor het gezicht van de Sprookjesboom (Sprookjesbos) door Karel Willemen .
Al vanaf de start van het merk Sprookjesboom bestond het idee voor een fysieke presence in de Efteling, aangezien het doel van de mediaproductie uiteindelijk was om meer mensen naar het park te trekken.
Ontwerpen voor het gezicht van de Sprookjesboom door Karel Willemen
Efteling-ontwerper Karel Willemen baseerde de Sprookjesboom op tekeningen van Wil Raymakers van de Geesink Studio.
Raymakers verzorgde eerder het design van de personages voor de televisieserie, die sinds 2006op televisie te zien is. Het is dan voor het eerst dat de Efteling een sprookjesuitbeelding in het bos niet baseert op een volksvertelling of op een eigen sprookje, maar een aanvankelijk exclusief via Efteling Media geëxploiteerd "merk" als uitgangspunt neemt voor een fysieke ontwikkeling in het park. Willemen moest de cartoony stijl van de boom daarom terugvertalen naar de lijnvoering van Anton Pieck.
Net als bij de Trollenkoning werd voor het modelleren van de schors een bestaande boom afgemald.
Omdat de boom inherent, maar ook qua karakter erg kalm beweegt vormt hij een vrij statisch personage, waardoor kinderen hun aandacht verliezen. Hij beweegt vooral zijn gezicht, en zijn takken enigszins. Om hier meer dynamiek in te krijgen werden de sidekicks Specht, Konijn en Eekhoorn geïntroduceerd die in de serie niet bestaan.
Filmmaker Dennis Bots , die bij de tv-serie een centrale rol had vervuld rond de karakterontwikkeling en scenario's, bedacht voor de uitvoering in het Sprookjesbos de structuur van de vertellingen en de interactiemomenten met de bezoekers. Hiervoor werd een grote 'beslisboom' getekend, inclusief terugvalopties voor wanneer de interactie niet zou werken.
Ontwerp gezicht Sprookjesboom ontwerper Karel Willemen.
Binnen de Efteling is flink gediscussieerd over de plaats waar de boom zou moeten komen. Zij die het meest betrokken waren bij de televisieserie vonden dat hij natuurlijk, als centraal verbindend figuur, midden in het Sprookjesbos moest komen. Anderen die dat niet waren gaven juist de voorkeur aan een plek direct buiten het bos, omdat de boom geen concreet verhaal uitbeeldt en dus niet goed past. Er is bijvoorbeeld gedacht over een optie om hem voor de Heksenpoort te zetten, bij wijze van 'inleiding' op het Sprookjesbos. Ook werd overwogen de boom in het Openluchttheater te plaatsen waar hij onderdeel kon zijn van voorstellingen. Uiteindelijk besloot de directie dat hij in het bos moest komen, maar wel aan de rand: een beschutte plek, niet direct in het zicht van 'ech
te' sprookjes. Men kwam daarmee uit op een nog ongebruikt stukje bos achter de
Vliegende Fakir.
Ontwerptekening spreekwortel van Sprookjesboom door Efteling-ontwerper Karel Willemen.
Sprookjesboom zou eigenlijk al in de lente van 2009, tegelijk met Assepoester, geopend worden. De Efteling plaatste zelfs al een aankondigingsbord in het Sprookjesbos. Vrij laat in het proces, namelijk in september 2008werd de opening van het sprookje echter uitgesteld.Eén van de redenen voor het uitstel zou financieel van aard zijn; de techniek en afwerking van een boom met duizenden kunstbladeren en een geavanceerde constructie bleek een stuk kostbaarder dan begroot. Pas in juli 2009 werd het project voortgezet.
Plattegrond bovenverdieping Assepoester met geplande studio Sprookjesboom
Toen de Sprookjesboom in april 2010 alsnog werd geopend, bleek ook het hele concept van de attractie behoorlijk veranderd. Voor Sprookjesboom werd op de zolder van het landhuis van Assepoesters stiefmoeder namelijk een interactiestudio voorzien alwaar een medewerker de boom interactief zou moeten kunnen bedienen en laten spreken. Een dergelijke handmatige interactie is in de definitieve versie van de boom echter niet uitgevoerd; de boom interageert nu volledig softwarematig. Het gebouw van Assepoester biedt echter wel de benodigde personeelsruimte.
Opening
Op 31 maart 2010 was voor abonnementhouders een prijsvraag gewonnen hadden de Sprookjesboom 's avonds te bezoeken nog vóór de officiële opening. De daadwerkelijke opening was een dag later. Hoewel die dag feestelijk werd begonnen met de onthulling van de Eeuwig Schrijvende Pennenveer, was er geen ceremonie voor de Sprookjesboom.
Latere aanpassingen
Vanaf 1 april 2013 werden er twintig nieuwe verhalen toegevoegd aan het repertoire van de Sprookjesboom. Bij deze nieuwe verhalen werden interactieve elementen toegevoegd. Zo vraagt de boom sindsdien of kinderen willen stampen of blazen. Het totaal aantal verhalen komt daarmee op tachtig.
Onderhoud Sprookjesboom. Bron Efteling bv
Einde onderhoud Sprookjesboom in zicht
14 augustus 2020
De afgelopen tijd kon Sprookjesboom zijn verhalen niet vertellen, een complexe storing is daar de oorzaak van.
Sprookjesboom bron Efteling bv